Zdrowe Tłuszcze

Aktywne filtry

Zdrowe tłuszcze - naturalne i bezpieczne

Tłuszcze są bodaj najbardziej demonizowanym makroskładnikiem pokarmowym. Często można usłyszeć konkluzję, jakoby były przyczyną chorób i nadwagi. Jest to wynikiem wrzucania wszystkich tłuszczy do jednego worka, bez względu na to czy są to zdrowe tłuszcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, czy niezdrowe i faktycznie szkodliwe, szczególnie spożywane regularnie.

Aby móc zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę, warto wiedzieć, jakie tłuszcze faktycznie są zdrowe.


Zdrowe i niezdrowe tłuszcze - jak je rozróżnić

Kwasy tłuszczowe dzielimy na :

  1. Kwasy tłuszczowe nasycone: to przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, znajdujące się na przykład w maśle, smalcu czy tłustych częściach czerwonego mięsa
  2. Kwasy tłuszczowe nienasycone: to głównie tłuszcze roślinnego pochodzenia - w produktach odzwierzęcych znaleźć je można na przykład w mięsie ryb. Te tłuszcze dzielimy na poszczególne podgrupy.
kwasy tłuszczowe jednonasycone kwasy tłuszczowe wielonasycone kwasy tłuszczowe trans

źródła

  • oliwa,
  • sezam,
  • migdały,
  • orzechy i oleje z orzechów,
  • awokado
  • ryby,
  • len,
  • olej rzepakowy,
  • słonecznik,
  • soja,
  • kukurydza
  • tłuszcze zwierzęce pochodzące od przeżuwaczy,
  • margaryna,
  • wszystkie częściowo utwardzone oleje roślinne;
  • powstają także w wyniku długotrwałego przemysłowego ogrzewania olejów i smażenia w wysokiej temperaturze


Korzystne dla zdrowia, jedzone w zbilansowanej ilości, są przede wszystkim kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone. Jedząc pokarmy bogate w te tłuszcze, w tym oleje, należy jednak pamiętać o odpowiednim przechowywaniu,o tym by oleje były tłoczone na zimno i nie były rafinowane ani utwardzane (wówczas zaliczamy je do tłuszczów trans) i zwracać uwagę na fakt, że mogą szybko jełczeć i nie tylko tracić właściwości, ale być przez to niekorzystne dla ciała.

Warto także pamiętać o stosunku białek, węglowodanów i tłuszczu w diecie - bo ważna jest nie tylko jakość i rodzaj, ale także ilość. Najczęściej, w uśrednieniu, podaje się, że w zbilansowanej diecie powinno dostarczać się 10-20% energii, czyli kalorii, z białek, 55% z węglowodanów (45-75%) i 20-35% z tłuszczy. Wartości te mogą różnić się jednak zależnie od stosowanej diety i potrzeb odżywczych ciała.

Najbardziej niekorzystne są z kolei tłuszcze trans. Jak wykazano w badaniach, podnoszą one ryzyko miażdżycy i nowotworów, ponieważ powodują powstawanie cholesterolu LDL, zwanego “złym cholesterolem”. Działają także silnie prozapalnie. Należy ich unikać - oznacza to unikanie jedzenia typu fast-food, wysoko przetworzonej żywności, w tym słodyczy, gotowych dań i potraw smażonych w głębokim tłuszczu.

Warto zwracać uwagę również na kwasy tłuszczowe nasycone. Te nie są szkodliwe same z siebie, natomiast nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie sprawnie syntezować. Jeśli więc jemy je w nadmiarze podnosi się ich poziom, co skutkuje odkładaniem się tłuszczu w organizmie, wpływając na wzrost wagi i otłuszczanie narządów wewnętrznych.


Zdrowe tłuszcze - suplementy diety wspomagające organizm


Kwasy tłuszczowe warto uzupełniać nie tylko z pomocą źródeł dietetycznych, ale także stosując suplementację. Są superpokarmy, tabletki i preparaty zawierające zdrowe tłuszcze. Które warto stosować?


Kwasy tłuszczowe omega-3 z ryb

Omega-3 między innymi:

  • działa pozytywnie na układ nerwowy, jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dzieci i niemowląt,
  • wpływa na koncentrację i zwiększają odporność na stres,
    poprawiają wygląd skóry,
  • działa przeciwzapalnie,
  • przeciwdziała zachorowaniu na insulinoodporność i cukrzycę typu II,
  • wspomaga stabilizację ciśnienia krwi,
  • reguluje gospodarkę hormonalną,
  • wspomaga usuwanie toksyn z organizmu

To kwas tłuszczowy, którego w naszej diecie często jest zdecydowanie za mało, tymczasem jest on absolutnie niezbędny dla zachowania zdrowia i witalności. Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 jako niezbędne klasyfikowane są także kwasy tłuszczowe omega-6. Tych jednak znajduje się w naszej diecie więcej, a przy braku odpowiedniej proporcji z omegą-3 działają one prozapalnie, w związku z czym nie ma potrzeby ich dodatkowej suplementacji.

Zdrowe tłuszcze omega-3: jakie tabletki wybrać?

Wybierając najlepsze kwasy tłuszczowe omega-3 warto zwrócić uwagę szczególnie na trzy kwestie:

  • metoda obróbki: w powszechnie dostępnych suplementach Omega-3 stosowana jest metoda obróbki, w której olej rybi podgrzewany jest do temperatury +250 stopni Celsjusza przez 6 godzin co może zmniejszyć naturalne właściwości surowca i wpłynąć na wytworzenie tłuszczy trans. Świetną alternatywą jest metoda "molekularnej destylacji", która usuwa metale ciężkie, PCB i inne toksyny do niewykrywalnego poziomu. W jej przypadku olej rybi podgrzewany jest przez jedynie 45 sekund w tej samej temperaturze, co pozwala zachować wszelkie naturalne właściwości surowca i gwarantuje, że nie tworzą się tłuszcze trans. Tak przetwarzana jest na przykład doskonała Omega-3 TiB!
  • czystość: warto szukać produktów laboratoryjnie testowanych pod kątem obecności PCB oraz o gwarantowanej czystości zgodnej z limitami ustawy “Proposition65” lub wskaźnikiem TOTOX,
  • skład preparatu: nie należy kupować łączonych preparatów typu Omega-3-6-9 - jak zostało wspomniane powyżej, suplementacja kwasów tłuszczowych innych niż omega-3 jest zbędna, a nawet niekorzystna dla zdrowia i nie ma sensu. Warto także zwracać uwagę na brak sztucznych dodatków i zbędnych konserwantów w suplementach.

Zdrowe tłuszcze omega-3 w białku konopnym

86% ich zawartości stanowi kwas omega-3. Nasiona konopi są naturalnym źródłem roślinnych kwasów tłuszczowych – nie dość, że zawierają ich więcej niż len i jakiekolwiek orzechy, to jeszcze nie zawierają glutenu i nie uczulają osób z alergią na orzechy i nabiał. Oprócz tego są źródłem żelaza, wapnia, witamin E i C, witamin z grupy B, witamin D i A, a także potasu i fosforu. Do tego mają mają idealnie zrównoważony stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6!

Kiedy i dlaczego warto stosować preparaty zawierające zdrowe tłuszcze?

Preparaty zawierające zdrowe tłuszcze są świetnym dodatkiem do diety każdej osoby, wszak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego ciała. Warto jednak stosować je szczególnie:

  • u rozwijających się dzieci i młodzieży,
  • w okresach wzmożonego wysiłku, także intelektualnego,
  • przy niedoborach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K),
  • w stanach obniżonej odporności,
  • na diecie odchudzającej.