![ALGI MORSKIE SUSZONE - WAKAME BIO - 100g [Porto Muinos] ALGI MORSKIE SUSZONE - WAKAME BIO - 100g [Porto Muinos]](https://thisisbio.pl/10257-large_default/algi-morskie-suszone-wakame-bio-100g-porto-muinos.jpg)
![ALGI MORSKIE SUSZONE - WAKAME BIO - 100g [Porto Muinos] ALGI MORSKIE SUSZONE - WAKAME BIO - 100g [Porto Muinos]](https://thisisbio.pl/10257-large_default/algi-morskie-suszone-wakame-bio-100g-porto-muinos.jpg)
SKŁADNIKI
algi morskie
Wakame* (Undaria pinnatifida) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Produkt wytworzony z
wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w
niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Można dodać je do
sałatek i doprawić do smaku.
Pieczone i rozdrobnione moga być używane jako
przyprawa.
Gotowane jako dodatek do sushi, dań mięsnych, zup, krokietów,
hamburgerów, a także jajecznicy, ryżu czy makaronu.
Te algi o oliwkowej
barwie zawierają najwięcej wapnia spośród wszystkich wodorostów.
Mają
łagodny morski smak, są lekko chrupiące i mięsiste.
Suszone w temperaturze poniżej 42°C.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Moczyć w wodzie przez 10 minut. Po namoczeniu Wakame
powiększa objętość do 10 razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować ok. 5
minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 698 kJ/169 kcal;
Tłuszcz: 2,0 g;
W
tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g;
Węglowodany: 3,0 g;
W tym
cukry: 0 g;
Błonnik: 34 g;
Białko: 17 g;
Sól: 12,4 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać mięczaki,
skorupiaki, ryby.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu. Po otwarciu
przechowywać szczelnie zamknięte.