![GALGANT MIELONY BIO - 40g [Lebensbaum] GALGANT MIELONY BIO - 40g [Lebensbaum]](https://thisisbio.pl/10145-large_default/galgant-mielony-bio-40g-lebensbaum.jpg)
![GALGANT MIELONY BIO - 40g [Lebensbaum] GALGANT MIELONY BIO - 40g [Lebensbaum]](https://thisisbio.pl/10145-large_default/galgant-mielony-bio-40g-lebensbaum.jpg)
SKŁADNIKI
galgant*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Galgant jest to
roślina pochodząca z Azji południowo-wschodniej. Posiada intensywny,
ostro-korzenny zapach i gorzkawy smak. Nadaje potrawom wyjątkowy aromat,
przywołujący na myśl Azję.
Najlepszy do kuchni indyjskiej i azjatyckiej, do
mięs, jako posypka na kanapki.
Już jedna szczypta galgantu zaostrza smak
potrawy. Galgant posiada cytrynowy aromat.
Zapachem i smakiem przypomina
słodką musztardę czy imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy
i ostrzejszy pieprzny smak.
Galgantu można używać jako substytutu pieprzu lub
jako zamiennika curry. Pasuje do wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i
fasolowej oraz tłustych sosów.
Dzięki szerokiemu zastosowaniu w kuchni oraz
medycynie nazywany jest "cudowną przyprawą".
W medycynie św. Hildegardy
stosowany przy dolegliwościach trawiennych oraz sercowych.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.